12 הצעדים לפריצת דרך כלכלית

בס"ד


1. ראשית ואחרית, תפילה לריבונו של עולם, הזן את הכל.

2.    החזרת השליטה על ההוצאות. 

כיום, בעידן השימוש בכרטיסי האשראי, קל מאוד לאבד את השליטה על ההוצאות. הוצאות גדולות מהכנסות שמובילות לכניסה למינוס, שמוביל ללקיחת הלוואות, שמובילות לסחרור כלכלי ובחלק מהמקרים מוביל לאיבוד שליטה טוטאלי. לכן, ראשית אנחנו צריכים להחזיר את השליטה על ההוצאות לחיינו. אצל חלק מהמשפחות מה שהחזיר להם את השליטה על ההוצאות היה, הפסקת השימוש בכרטיסי אשראי. נכון , זה לא מתאים לכל אחד, אבל למי שכן, בהחלט זהו צעד חשוב. יש משפחות שמה שעזר להם, זה שימוש בכרטיס בעל חיוב מיידי. (דיירקט).

3.   מודעות.

 עריכת תקציב חודשי לפי קטגוריות צריכה, ועמידה בתקציב. צעד נוסף משמעותי בהחזרת השליטה על ההוצאות הוא- תכנון ההוצאות הצפויות. כשם שהמדינה בכל שנה מתכננת כמה להוציא בכל נושא. כמה ילך לביטחון, לחינוך לרווחה וכו'. ככה אותו הדבר בצריכה הביתית יש לערוך תקציב לפי קטגוריות. כמה ילך לדיור כמה לתחבורה, כמה לחינוך, למזון, לביגוד. ככה, השליטה חוזרת לידיים שלנו. במקום לשלם הלוואות על דברים שקנינו בעבר וכבר אנחנו 'חייבים' לשלם עליהם. ואז, הבחירה כבר לא בידינו.  לכן, נתכנן מראש ותהיה לנו פריווילגיה ובחירה במה להשקיע.  
כאשר יהיה לנו סכום ברור להוצאה על סעיף המזון בכל חודש, זה יעזור לנו מאוד לעמוד בו, ואל להגיע להוצאה שלא חשבנו עליה.

4.    הגדלת הכנסות. 

איך עושים את זה?

הוספת שעות במקום עבודה, בקשת העלאה מהבוס. חיפוש עבודה שניה נוספת. סעיף זה יצר מהפכה של ממש אצל המון משפחות.

5.    צמצום הוצאות מיותרות. 

איך עושים את זה?

מיקוח עם חברות על גובה השירות שלהם. (חברות גז, בנקים על עמלות, סלולרי ותקשורת, ועוד). בקשת הנחות . (בחינוך, מעונות, ארנונה ועוד). בקשת החזרי מס (על תרומות, או למי שעובד ביותר מ2 עבודות). בקשת מס שלילי. (למי שהמשכורת שלו נמוכה. יש לגשת עם ת.ז + צילום צ'ק לבנק הדואר לבקש מהפקיד לבדוק מס שלילי. יש אנשים שמקבלים אלפי שקלים בחזקה.)

6. תכנון לטווח ארוך. לדירה/ לחתונות הילדים.

7. חסכון של 15% מההכנסות. (ואם אי אפשר סכום כזה, אז כמה שאפשר). חסכון אמיתי הוא העודף מהכסף שנשאר לנו בסוף החודש מבלי שנכנסנו למינוס. חסכון מדומה הוא לעשות הוראת קבע לחסכון, כאשר הוא גורם לנו כל חודש להגדיל את המינוס.. זה לא חיסכון!

8.    השקעות- להשקיע במקום הנכון. (לא להשאיר את הכסף בחיסכון בבנק..)

היות והעולם הכלכלי היום מתבסס על היתר העיסקה, אין סיבה שלא נעשה עסקאות כדאיות וטובות עם הכסף שלנו, ונרוויח בכך.
מי שמשקיע כיום בבנק, במצב שבו אחוזי הריבית הם אפסיים, הוא ממש מפסיד. בהפקדה קבועה למוצרים פנסיונים איכותיים עם תשואות טובות, נוכל לקפוץ קדימה הרבה יותר טוב.
המוצר האטרקטיבי כיום אחרי קרן השתלמות, הוא – 'קופת גמל להשקעה'. ניתן למצוא אותו בכל חברות הביטוח או הפנסיה. פשוט לכתוב באינטרנט 'קופת גמל להשקעה', ומקבלים מגוון רחב של בתי השקעות. היתרון שלו שהוא נזיל בכל רגע (בהתראה של 4 ימים מראש) , שהתשואות שלו הרבה יותר טובות מבנקים (תלוי לפי המסלול שהכסף מושקע בו), שלא משלמים בו מס בשוטף אלא רק כאשר מושכים את הכסף (כך התשואה שאני מרוויח ממנה, היא על כל הסכום שנמצא אצלי, גם על הכסף שאשלם ממנו מס בסוף), ושניתן לבחור באיזה מסלול סיכון שארצה בו. ניתן להפקיד עד 70 אלף ₪ לשנה לכל אדם.(אפשר גם על שם הילדים ושזה נרשמם על שמם).

9. אי לקיחת הלוואות לקניות ולצריכה. 

להיזהר. מ'הרעל' שיש 'בהטבות' המדומות שהבנקים מציעים לנו.
הלוואה לא טובה היא הלוואה שמשמשת לצריכה לבזבוזים או כי אנחנו צריכים לסגור את המינוס שנקלענו אליו. (עדיף לשלם ריבית על המינוס ולא להגדיל אותו, מאשר לקחת הלוואה ותוך זמן קצר להיכנס למינוס שוב פעם. אבל איך עושים את זה? מצמצמים הוצאות ומגדילים את ההכנסות.)
הלוואה טובה היא, הלוואה לשימוש בכסף לעסקים טובים או השקעות טובות, שיכניסו לנו יותר כסף בעתיד.
סיכום: הלוואה גרועה= הלוואה שלא תייצא לנו עוד כסף, (הלוואה שמשעבדת את העתיד לבזבוזי ההווה)
הלוואה טובה = הלוואה 'שתייצר' לנו כסף בעתיד. (הלוואה שממנפת את ההווה למען העתיד).

10.   הצורך לצאת מאיזור הנוחות. 

כדי להגיע לפריצת דרך כלכלית, צריך להיות מוכנים לעבוד, להשקיע, ולהתאמץ. משפחה שמתאמצת, עם סייעתא דשמיא – מצליחה.

11.  להפסיק 'לא לעשות'. להתחיל לעשות. 

יש כלל  שאומר 'שב ואל תעשה עדיף'. יש משפחות שלקחו את הכלל הזה חזק מידי. פשוט הם לא עושים. לא קונים בית, לא משקיעים את כספיהם, לא מתקדמים כלכלית. כי 'שב ואל תעשה עדיף'.. הרבה פעמים זה מגיע מחוסר ידע או פחד. נכון, צריך לעשות 'גדור סיכונים'. (כלומר להשקיע במקומות שאם הם יקרסו אז לא תמצא את עצמך עם שוקת שבורה. ולכן לפעמים עדיף להשקיע במקום עם פחות סיכון, מאשר להתרסק כלכלית.)
אבל את הסיכון הגדול שבאי עשיה, רואים אחת לאחת אצל הרבה משפחות. למשל, משפחה שלפני 15 שנה יכלה לקנות בית בסכום זעום ולא עשתה את זה, ישבה וניסתה להסביר לי (ללא הצלחה) שהיא 'חייבת' לעבור מדירה שעולה להם 4,200 ₪ בחודש בשכירות לדירה שעולה 5,200 ₪. למה זה קרה ? כי לפני 15 שנה לא היה אף אחד שילמד או ידריך אותם למה כל כך חשוב ומשמעותי לקנות דירה. (תחשבו כמה כסף הם 'בזבזו' על שכירויות, וכמה דירות הם יכלו לקנות בכסף הזה).

12. דבר הראשון והאחרון- תפילה , 

התבטלות לה', ובקשה ממי שפותח את ידיך, ממי 'שמשביע לכל חי רצון'.

בהצלחה